ZoekenLand-Huis B.V.
Kanaaldijk 12
4245 TX Leerbroek

Tel: 0183-353699

Privacy verklaring
<< Terug naar overzicht

Burgemeester Sloblaan 18 4231AB Meerkerk

WONEN OP NIVEAU MET PANORAMISCH UITZICHT.

  • Perceeloppervlakte: 620 m²
  • Vraagprijs € 250.000 k.k.
Verkocht

Omschrijving

WONEN OP NIVEAU MET PANORAMISCH UITZICHT.

Deze unieke en karakteristieke voormalige watertoren is gelegen midden in het dorp Meerkerk, gemeente Zederik. Vanwege modernisering is de watertoren overbodig geworden en uit bedrijf genomen. Voorheen had de toren nog een rol in de drinkwatervoorziening voor de bewoners van Meerkerk.

De watertoren heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, vanwege:

. de bijzondere uitdrukking van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in de regio en geheel Nederland;

. de karakteristieke, aan het gebruik gerelateerde vormgeving en de bouwtechnische kwaliteiten;

. de bijzondere betekenis als herkennings- en oriëntatiepunt en als beeldbepalend object voor het aanzien van het dorp;

. de herkenbaarheid en de gaafheid van in- en exterieur;

. de zeldzaamheidswaarde door de toegepaste constructiemethode.

Kortom een bijzonder object!

Mogelijkheden tot huur/huurkoop/participatie/woningruil etc. zijn bespreekbaar.

Ruud Visser architecten in Lexmond is de uitdaging aangegaan om een plan te ontwikkelen waarbij de nieuwe functie en het karakter van de watertoren elkaar versterken. Dit resulteert in een ontwerp met woon-, werk- en mantelzorgmogelijkheden. Uiteraard kunt u ook denken aan eventuele mogelijkheden voor (bruid)suites/kamers of conferentieruimten.

Indeling:

Begane grond: middels een betonnen trap en openslaande deuren is de parterre van de watertoren bereikbaar. Langs 2 balustrades, op een hoogte van 15 en 24 meter, heeft deze ruimte een vrije hoogte van maar liefst 32,8 meter. Het trappenhuis met stalen spiltrap biedt toegang tot de bovenliggende etages.

Souterrain:

Het souterrain heeft een hoogte van 2 meter en is bereikbaar via een stalen trap.

Verdieping:

Deze verdieping, de zogenaamde lekruimte, bevindt zich onder de koepelvormige bodem van het waterreservoir en heeft een hoogte van 4,65 meter. De vloer van de lekruimte is aan de onderzijde verstevigd door vier, elkaar kruisende betonnen balken. De holle bodem van het waterreservoir is samengesteld uit kleine betonsegmenten, die tezamen een "spinnenwebpatroon"vormen.

Omloop waterreservoir: rondom het waterreservoir bevinden zich op vier niveaus een omloop. De bovenste omloop biedt zicht op de nok van het torendak dat zich boven het afgesloten waterreservoir bevindt. Ook is hier een toegang tot de balustrade welke aan de buitenzijde rond het kegeldak is aangebracht. Hier wordt op circa 46 meter hoogte een prachtig, weids uitzicht geboden.

Bouwkundige gegevens:

Structuur:

De 60 meter hoge watertoren heeft een octonale plattegrond, is uitgevoerd in gewapend beton (glijbekisting) en heeft een betonnen holbodemreservoir voor 560 m³ water.

De torenschacht is samengesteld uit acht dragende wandsegmenten tussen ver uitstekende hoeklisenen. De toren heeft een rond reservoirgedeelte onder een eveneens betonnen kegeldak. Voorts heeft de toren aan de noordwestzijde een over de gehele lengte doorgetrokken halfronde uitbouw, die functioneert als trappenhuis.

Vloeren:

De vloeren zijn van beton.

Gevels:

de opbouw van de toren bestaat uit acht vlakke traveeën. De basis is met baksteen bekleed en heeft een betonnen luifel met daarboven in metalen letters uitgevoerd de tekst "Drinkwaterleiding De Alblasserwaard en De Vijfheerenlanden". In 1981 is de voorheen grijze toren wit geschilderd.

Kap:

De watertoren heeft een betonnen kegeldak. De reservoirommanteling heeft aan de bovenkant een trapsgewijs uitkragende rand, waarop de rondlopende omloop met ijzeren balustrade rondom het kegeldak rust.

Ramen, deuren en kozijnen:

Aan de voorzijde zijn dubbele deuren aangebracht. In de overige traveeën van de basis staan, uit smalle vensters samengestelde, drielichten met diepliggende, stalen ramen met roedeverdeling en uit grestegels samengestelde onderdorpels. Het torenlichaam heeft terugliggende gevelsegmenten tussen lisenen en per travee drie smalle, boven elkaar staande vensters met roedeverdeling in de ijzeren ramen.

Architectuur:

De betonnen toren is gebouwd naar een ontwerp van het Technisch Advies Bureau der Vereeniging van Nederlandse Gemeenten te Amersfoort, in een typische interbellum bouwstijl, die verwant is aan de architectuur van het Functionalisme en het Nieuwe Bouwen. Het uiterlijk van de toren vertoont grote overeenkomsten met de uit 1932 daterende watertoren te Meije.

Nutsvoorzieningen:

De watertoren is aangesloten op elektra, water, riolering en telefoon.

Bouwkundige staat en staat van onderhoud:

De watertoren is gebouwd in 1935 volgens de toenmalige, geldende bouwregelgeving en verkeert in een goede bouwkundige staat en een goede staat van onderhoud. De beoordeling van de bouwkundige staat en staat van onderhoud geldt op basis van visuele waarnemingen, gerelateerd aan de ouderdom van het object.

Rijksmonument:

De watertoren is opgenomen in het monumentenregister onder nummer 515486. De bepalingen van de Monumentenwet 1988 zijn van toepassing.

Bestemming:

Het object valt als onderdeel van de gebouwde omgeving onder het vigerende bestemmingsplan (maatschappelijke doeleinden). Ontwikkelingen en voorgenomen plannen zullen altijd worden getoetst aan het bestemmingsplan. Derhalve is het raadzaam om bij de gemeente Zederik informatie in te winnen over eventuele door u voorgenomen (ver)bouwplannen.

Kenmerken:

Bouwjaar: ca. 1935

Perceeloppervlakte: 620 m²

Inhoud: ca. 3.650 m³

Hoogte: ca. 60 m

Doorsnede: ca. 9 m

Aantal verdiepingen: 3, excl. 2 balustrades en waterreservoir.

Oplevering: In overleg


Interesseformulier

Bekijk dit object met Google streetview, sleep het gele poppetje naar de rode markering.